Matkaa varatessa on monta eri askelta, jossa voi säästää rahaa. Vaikka aikoisitkin lentää ykkösluokassa ja majoittua hotellin kattohuoneistossa, ei siltikään kannata maksaa turhasta. Mitä enemmän säästää yhdellä reissulla, sitä nopeammin on taas varaa lähteä uudelle matkalle.

 

TOP 10 säästövinkkiä matkan varaamiseen

 

Alle on kerätty vinkkejä, kuinka jo matkaa suunnitellessa ja varatessa voi päästä halvemmalla. Tiesitkö, että voit kilpailuttaa hintoja vielä senkin jälkeen, kun olet ehtinyt jo varata ja maksaa matkasi? Voit saada edelleen hotellihuoneellesi edullisemman hinnan näillä säästövinkeillämme, joten jatka lukemista! Osa vinkeistämme on kirjoitettu yhteistyössä matkablogi Dream, Work And Travel.comin kanssa.

 

  1. Tiedä, milloin varata ja milloin matkustaa

 

Ajoitus on kaikkein tärkeintä, kun et halua maksaa liikaa lennoista ja majoituksesta. Mitä enemmän matkapäivissäsi ja -kohteissasi on joustoa, sitä parempia diilejä voit löytää. Lennot tuppaavat olemaan kalleimmillaan viikonloppuisin sekä juhlapyhien ympärillä. Sillä on myöskin väliä, kuinka paljon etukäteen lennot varaat. Tutkimuksen mukaan paras aika ostaa lentoja on 1½-5 kuukautta ennen matkaa. Myös hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin jos kaupunkiin sattuu samalle ajalle jokin suurempi tapahtuma tai lomasesonki. Sekä lennoissa että majoituksessa voi säästää paljon, jos pystyt lomailemaan korkean sesongin ulkopuolella. Esimerkiksi etelä-Euroopassa on elokuussa kaikki turistikohteet täynnä ja se näkyy myös hotellien hinnoissa.

 

  1. Selvitä matkakohteen hintataso

 

Hintatasoissa on hurjia eroja riippuen valitsemastasi matkakohteesta. Vaikka lennoista ja majoituksesta saisitkin itsellesi edulliset tarjoukset, menee Oslossa päivässä saman verran rahaa ruokaan ja juomaan kuin esimerkiksi Thaimaassa koko viikon aikana. Ei myöskään ole yhdentekevää, mitä valuuttaa matkakohteessa käytetään. Tutkimuksen mukaan vain 10% suomalaisista huomioi valuuttakurssin vaihtelun matkaa suunnitellessa. Varsinkaan pidemmillä matkoilla valuuttariskin takia kannattaa vaihtaa vain vähän käteistä rahaa kerralla ja maksaa luottokortilla, kun se on mahdollista ja turvallista. Huomioi myös, että kaikista keskeisimmillä turistipaikoilla saa varmasti keskimääräistä huonomman vaihtokurssin.

Tiesitkö, että voit kilpailuttaa hintoja vielä senkin jälkeen, kun olet ehtinyt jo varata ja maksaa matkasi? Voit saada edelleen hotellihuoneellesi edullisemman hinnan näillä säästövinkeillämme!

"Tutkimuksen mukaan vain 10% suomalaisista huomioi valuuttakurssin vaihtelun matkaa suunnitellessa."

3. Vertaa ennen kuin varaat

 

Lentojen ja majoituksien vertailu on tehty älyttömän helpoksi. Nykyaikana tuntuisi jopa oudolta ostaa lentoa ilman hintavertailua. Useimmat vertailusivustot osaavat myös etsiä vaihtolentoja, jolloin pääsee usein halvemmalla kuin suoria lentoja ostamalla. Tietenkään vaihtamisessa ei ole järkeä, jos säästöä tulee muutama kymppi, mutta matka-aika pitenee vuorokaudella. Seuraavaa lentoa odotellessa tulee kuitenkin ostettua syötävää tai juotavaa lentokentältä, joten lennossa säästetyt varat hupenevat jo ennen itse matkakohteeseen pääsyä.

 

 4. Älä maksa pelkästä tähtiluokituksesta

 

Tähtiluokituksia käytetään ympäri maailmaa, aivan kuin niiden kriteerit olisivat kaikkialla samat. Näin ei kuitenkaan ole, vaan järjestelmät vaihtelevat eri maiden välillä. Tähtien määrä kertoo useinkin vain majoituksen palveluiden ja varustelun määrästä, ei niinkään tasosta. Suomessa ei ole käytössä virallista tähtiluokitusta, vaikka niitä markkinoinnissa joskus käytetäänkin. Luokitusta tärkeämpää on kävijöiden kommentit ja arvostelut esimerkiksi TripAdvisorissa tai Booking.comissa.

"Tähtiluokituksia käytetään ympäri maailmaa, aivan kuin niiden kriteerit olisivat kaikkialla samat. Näin ei kuitenkaan ole"

5. Voitko tinkiä sijainnista?

 

Varsinkin isoissa kaupungeissa keskustan hotellit ovat usein korkeatasoisia ja siten myös korkeahintaisia. Suurkaupunkien julkinen liikenne on yleensä järjestetty siten, että tärkeimpiin kohteisiin pääsee sulavasti. Niinpä hotelli lähellä junarataa jopa kaupungin rajojen ulkopuolella voi olla hyvä vaihtoehto. Samalla saa usein myös paremman kuvan paikallisten elämästä kuin vain rajoittamalla vierailunsa kaupungin pääkaduille. Hotellin hinnassa tulee tosin ottaa huomioon julkisen liikenteen lippujen hinta, jos niitä aikoo paljon käyttää.

 

6. Muista, että hotelli ei ole ainoa majoittumisvaihtoehto

 

Isommalle porukalla tulee usein halvemmaksi majoittua asunnossa tai jopa huvilassa. Mitä isompi seurue, sitä enemmän voi tällä tavalla säästää! Lisäksi oma keittiö voi pienentää ruokailukuluja, kun kaikkia aterioita ei ole pakko syödä ravintoloissa. Jos majoittumispaikassa käydään lähinnä pelkästään nukkumassa, on hostellimajoitus mahdollisimman suuresta makuusalista hyvä vaihtoehto. Täysin ilmaiseksikin voi löytää majoitusta matkan ajaksi esimerkiksi couchsurfingin muodossa.

 

7. Hyödynnä etuohjelmat

 

Lentoyhtiöt, hotellit ja hotellien välityspalvelut rakastavat kanta-asiakkaita! Lentoyhtiöillä voi usein kerätä pisteitä, joita voi myöhemmin käyttää alennuksina seuraaville lennoille. Esimerkiksi Norwegian on vienyt tämän ajattelun vielä astetta pidemmälle. Norwegian Bank tarjoaa luottokorttia, jota käyttämällä ansaitsee kaikista ostoista 1% CashPoints-pisteitä ja Norwegianin lennoista pisteitä saa jopa 20%. Luottokortti sisältää paljon etuja varsinkin ulkomailla matkustaville ja korttia käyttämällä voikin säästää koko vuoden seuraavaa matkaa varten!

Useat hotellit ja hotellien vertailusivustot tarjoavat alimman hinnan takuuta. Teoriassa takuu toimii niin, että jos onnistut varauksen jälkeen löytämään täsmäävän huoneen halvemmalla, hyvitetään sinulle hintojen erotus.

8. Jaa matkan hinta useammalle kuukaudelle

Matkan rahoittaminen osamaksulla ei ole sinänsä säästövinkki, koska osamaksulle maksetaan yleensä korkoa. Loppusumma on siis yleensä kerralla maksamista kalliimpaa.  Reissuluotto voi kuitenkin auttaa, kun kaikki varausmaksut tulevat maksettavaksi samaan aikaan. Lentoyhtiöiden alennusmyynnit ja parhaimpien päivien hinnat voivat mennä ohi, jos tilillä ei juuri sillä hetkellä satu olemaan tarpeeksi rahaa. Jotkin lainapalvelut tarjoavat uusille asiakkailleen ensilainaa 0% korolla ilman kuluja, kunhan laina maksetaan kokonaisuudessaan määräajassa pois. Lue lisää reissuluotosta täältä. Myös osa matkatoimistoista tarjoaa matkan maksamista osissa. 

 

9. Kilpailuta hotellihuoneet varauksen jälkeen

 

Useat hotellit ja hotellien vertailusivustot tarjoavat alimman hinnan takuuta. Teoriassa takuu toimii niin, että jos onnistut varauksen jälkeen löytämään täsmäävän huoneen halvemmalla, hyvitetään sinulle hintojen erotus. Varaamisen jälkeistä vertailua voi myös tehdä varaamalla huoneen peruutusturvalla. Jos hinnat liikkuvat alaspäin, voit peruuttaa huoneen ja varata sen uudelleen uudella hinnalla. Huomioi kuitenkin, että huoneen peruuttamiselle on usein annettu ajallinen takaraja, monesti se on kolme päivää ennen hotelliin sisään kirjautumistasi. Kannattaa tarkistaa ilmaisen peruutuksen ehdot hotellivahvistuksestasi.

 

10. Tee budjetti

 

Ota selvää matkakohteen kustannuksista etukäteen, jotta realistisen matkabudjetin laskeminen olisi helpompaa. Jos sinulla ei ole mitään käsitystä siitä, paljonko aiot käyttää esimerkiksi ruokaan, takseihin tai shoppailuun, saatat päätyä elämään yli varojesi. Budjettiin tulee jättää kuitenkin myös liikkumavaraa, koska koskaan ei tiedä, mitä matkalla tulee tapahtumaan. Mieti mahdollisimman tarkkaan, mitä aiot päivän aikana tehdä, jotta voit konkreettisemmin laskea kustannuksia. Tavoitteena ei tietenkään välttämättä ole, että matka on suunniteltu minuutilleen. Mitä tarkemmin matkakohteesta on kuitenkin selvittänyt etukäteen, sitä helpompi on itse matkalla vain rentoutua. Jos aiot toteuttaa pitkäaikaisia unelmiasi mutta budjettisi ei jousta tarpeeksi, voit harkita esimerkiksi matalan koron joustoluottoa.

 

Hyvä tapa saada säästövinkkejä matkakohteeseen on kysyä paikallisilta tai kohteessa vierailleilta tutuilta. On sinulle edullisempaa, että joku toinen on tehnyt kömmähdykset puolestasi ja voit siten itse niitä varoa. Myös matkablogeista, kuten englanninkielisestä Dream, Work And Travelista, löytyy paljon vinkkejä budjettireissaamiseen ja neuvoja sudenkuoppien välttämiseen. Lue esimerkiksi “15 Money Saving Travel Hacks” -artikkeli, saadaksesi lisäinspiraatiota rahan säästämiseen matkan yhteydessä. Nämä vinkit auttavat myös matkabudjettia laskiessa.

Näin rahoitat lomamatkasi 0% koron lainalla