Harva yritys pystyy aloittamaan yritystoimintaa ilman minkäänlaista alkupääomaa. Oma pääoma on aina vierasta pääomaa halvempaa, mutta mitä jos omaa pääomaa ei ole tarpeeksi tai lisärahoitus on muusta syystä kannattavaa? Aloittavan yrityksen rahoituksen puuttuminen ei välttämättä ole ylitsepääsemätön ongelma, jos liiketoimintasuunnitelma on toimiva ja menestymismahdollisuudet otollisia. Yrityslaina pankista on varmaankin tunnetuin yrityksen rahoituksen vaihtoehto, mutta se ei suinkaan ole ainoa. Tämän artikkelin tarkoituksena on selventää, mistä yrityksen rahoitusta voi saada ja millä ehdoilla.

Yritysluotto ilman vakuuksia, yrityslaina pankista, starttiraha vai Finnveran rahoitus? Mistä rahoitusta aloittavalle yritykselle?

Uusien yrityslainojen määrä maaliskuussa 2017 (mrd. eur)

%

Yrityslainojen kanta maaliskuun lopussa 2017 (mrd. eur)

Asuntoyhteisöille myönnettyjen yrityslainojen määrä maaliskuun lopussa 2017 (mrd. eur)

Ennen minkäänlaista rahoituksen hakemista on tärkeää tehdä yksityiskohtainen rahoitussuunnitelma, josta selviää yrityksen pääoman tarve. Erityisesti aloittavan yrityksen on varauduttava siihen, että alkukustannukset voivat nousta suunniteltua korkeammiksi. Ei myöskään kannata lähteä liikkeelle sillä mentaliteetilla, että kaiken rahoituksen on löydyttävä yhdestä paikasta. Jos lainan tarve on pienempi ja yrityksellä on jo vähintään muutama kuukausi ikää, kannattaa lukea vertailumme niinsanotuista yritysten kulutusluotoista.

Yritysluottoa lainalaskuristamme 1000-100,000€

Lue lisää alta
Oma idea on osattava myydä niin, että pankki näkee yrityksen menestymismahdollisuudet. Lisäksi aloittavan yrityksen yrityslaina on vakuudellinen. Vakuudeksi käy esimerkiksi koneet tai kiinteistö, jonka rahoittamiseen yrityslainaa on otettu.

Yrityslaina pankista

  Yrityslaina pankista on usein kannattava vaihtoehto vieraaksi pääomaksi. Pankin yritysluotto onkin usein suhteellisen edullista lainaa. Valitettavasti varsinkin pankkikriisin jälkeen pankit ovat olleet melko kitsaita myöntämään yrityslainoja. Oma idea on osattava myydä niin, että pankki näkee yrityksen menestymismahdollisuudet. Lisäksi aloittavan yrityksen yrityslaina on vakuudellinen. Vakuudeksi käy esimerkiksi koneet tai kiinteistö, jonka rahoittamiseen yrityslainaa on otettu. Uuden yrityksen ollessa kyseessä usein myös itse yrittäjä joutuu antamaan omaa omaisuuttaan lainan vakuudeksi. Tällä tavoin pankki varmistuu, että luottoriski pysyy pienempänä ja että yrittäjä on todella sitoutunut yritykseen. Yrityslainaa on usein parasta hakea omasta pankista, jolloin aikaisempi asiakassuhde voi helpottaa lainan saantia ja jopa parantaa lainan ehtoja.

Vuonna 2019 starttiraha on 32,40 euroa päivältä. Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukautta, mutta myös tuen kesto määritellään henkilökohtaisesti. Avustuksen tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo sen aikaa, kun yritystoiminnan käynnistykseen ja vakiinnuttamiseen menee.

Starttiraha

 

Starttiraha on TE-toimistojen myöntämä tuki aloittavan yrittäjän toimeentuloon. Se ei siis ole tarkoitettu varsinaisen yrityksen rahoitukseen, mutta on sillä voi olla suuri merkitys yrittäjälle. Starttirahaa myönnetään työttömille työnhakijoille, palkkatyöläisille, opiskelijoille ja sivutoimisille yrittäjille, jotka ovat aloittamassa päätoimisen yrittäjyyden. Avustus on haettava ennen yritystoiminnan aloittamista ja sen myöntäminen tehdään tapauskohtaisesti. Huomioon otetaan esimerkiksi se, onko aloittavan yrityksen alalla paljon kilpailua ja onko yritystoiminnalle tarvetta kyseisellä paikkakunnalla. Vuonna 2019 starttiraha on 32,40 euroa päivältä. Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukautta, mutta myös tuen kesto määritellään henkilökohtaisesti. Avustuksen tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo sen aikaa, kun yritystoiminnan käynnistykseen ja vakiinnuttamiseen menee. Ennen starttirahan hakemista kannattaa olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ja Yritys-Suomen puhelinpalveluun. Starttirahaa voi hakea TE-toimiston sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella.

Yrityslainavertailu: löydä edullisin yritysluotto alta

Yrityslaina ilman vakuuksia

Vakuudeton yrityslaina on hyvä vaihtoehto aloittavan yrityksen rahoitukseksi. Koska vastaperustetulla yrityksellä harvoin on asettaa lainalle tarpeeksi vakuuksia, joutuu yrittäjä usein käyttämään henkilökohtaista omaisuuttaan vakuutena. Valtion omistama Finnvera voi auttaa lainan takaamisessa osittain. Finnverasta voi lukea lisää alempaa. Vakuudettomat yrityslainat toimivat nopeasti, koska byrokratiaa on vähennetty. Niitä voi myös hakea muiden rahoitusmuotojen rinnalle esimerkiksi auttamaan omavastuiden kanssa tai kokonaan pankkilainan sijasta.

 

Kiinnostuitko vakuudettomasta yrityslainasta?

Pyydä vakuudeton yrityslainatarjous. Kaavakkeen täyttö on nopeaa eikä sido sinua mihinkään. Tarkista yrityslainaehtosi nyt!

Aloittavan yrityksen rahoitus – Finnvera

  Finnvera on Suomen valtion omistaja erityisrahoittaja. Se tarjoaa aloittaville pk-yrityksille sekä lainarahoitusta että takauksia muiden tarjoamiin lainoihin. Finnvera-lainan ehdot neuvotellaan tapauskohtaisesti, mutta yleensä laina on osana kokonaisrahoitusta. Aloittavalle yritykselle Finnvera tarjoaa myös alkutakausta, jonka pankki hakee yrityksen puolesta lainahakemusta harkitessaan. Takausosuus voi olla korkeintaan 80%, kuitenkin enintään 80 000 euroa yhdelle yritykselle.   Lähteet: Finnvera, TE-Palvelut
Finnvera-lainan ehdot neuvotellaan tapauskohtaisesti, mutta yleensä laina on osana kokonaisrahoitusta. Aloittavalle yritykselle Finnvera tarjoaa myös alkutakausta, jonka pankki hakee yrityksen puolesta lainahakemusta harkitessaan.