Kysyimme Riikalta ja Raisalta miten lainamarkkinat ovat muuttumassa

 

Mihin suuntaan toivoisit lainavertailupalveluiden kehittyvän tulevaisuudessa?

Riikka: “Lainavertailupalvelut onnistuvat tällä hetkellä kokoamaan tietoa erilaisista verkosta haettavista lainoista. Palvelusta puuttuu kuitenkin usein syvällisempi interaktiivisuus. Pelkkä hintavertailu ei usein anna asiakkaalle täyttä kuvaa siitä, minkälainen lainantarjoaja olisi paras vaihtoehto juuri hänelle. Toivoisinkin siis, että lainavertailupalvelut liikkuisivat henkilökohtaisemman palvelun suuntaan.”

Raisa: “Vaikuttaa siltä, että kuluttajat tulevat arvostamaan vapaa-aikaansa entistä enemmän jatkossa ja tämä tarkoittaa yrityksille sitä, että tuotteita ja palveluita pitää pystyä ostamaan entistä nopeammin ja intuitiivisemmin. Perinteisen asiakaspalvelun kustannustehokkuus voi kuitenkin olla monelle yritykselle ongelma. Jos yritykset onnistuvat palvelemaan asiakkaitaan tulevaisuudessa juuri siellä missä asiakkaat ovat, ilman näitä kustannuksia, yritys voi käyttää resurssejaan strategisempaan suunnitteluun. Suomessa olemme jo nähneet Finnairin ottaneen ensimmäisen chatbottinsa käyttöön ja suomenkielistä bottia koulutetaan parhaillaan. EdullisinLaina.com haluaa viedä Suomen lainamarkkinat uuteen aikaan.

Uskotko suomalaisten kuluttajien olevan valmiita käyttämään puhelimensa mikrofonia verkko-ostosten tekoon painikkeiden klikkailun sijasta?

Riikka: “Uskon, että tulevaisuudessa ääniohjausta tullaan käyttämään koko ajan enemmän ja enemmän. En välttämättä usko, että kuluttajat ovat vielä tarpeeksi tottuneita sen käyttöön – varsinkaan ostosten tekemiseen. Siri, Google Assistant, Amazon Alexa ja muut äänellä toimivat palvelut totuttavat meitä kuitenkin jatkuvasti käyttämään ääniohjausta näppäimistön ohella.”

Millaisia toimijoita toivoisit enemmän kotimaan lainasektorille?

Riikka: “Kulutusluottoja koskevien lakien kiristämisen jälkeen jäljelle on jäänyt pääasiassa vain luotettavia toimijoita. Toisaalta lakimuutosten seurauksena lainantarve ei ole kadonnut, mutta pienet kertalainat ovat. Näkisin siis mielelläni enemmän pieniä kertalainoja tarjoavia palveluita markkinoilla.”

“Mielenkiintoisia uutuuksia Suomen lainamarkkinoilla ovat olleet ulkomaiset pankit, jotka ovat perustaneet Suomeen luottoa tarjoavia sivuliikkeitä, kuten esimerkiksi Komplett Bank, Bigbank, Bank Norwegian. Suomen markkinoille laajentuneet toimijat ovat kansainvälisiä ja vakaita yrityksiä, joilla on tarjottavanaan uusia ideoita ja kilpailukykyisiä hintoja. Näitä näkisin mielelläni lisää.”

Raisa: “Näkisin mielelläni uudella tavalla toimivia, innovatiivisia lainapalveluita, jotka ottavat aktiivisesti uusia teknologiainnovaatioita käyttöön. Kunhan asiakkaan asiointi helpottuu jokaisella askeleella, olemme menossa oikeaan suuntaan”.