Usealla meistä on joskus tunne, että rahaa tulisi säästää enemmän. Osa taas tekee säästämisestä oman taiteenlajinsa. Olemme koonneet tähän 15 tarkan markan säästövinkkiä, jolla voi säästää jopa euroja viikossa! Vinkkimme soveltuvat niin Tampereen ytimeen kuin Utsjoen uskalikoillekin. Kokeile omalla vastuulla, sillä osa vinkeistä saattaa johtaa välirikkoihin tai porttikieltoihin.

1. Kestovessapaperi

 

Kestovaipat ja -siteet alkavat olla jo mainstreamia, joten miksi ei kestovessapaperi? Kertakäyttöisen vessapaperin sijasta voi ommella vanhoista vaatteista tai lakanoista pitkulaisia riekaleita, jotka voi käytön jälkeen pestä aina uudelleen ja uudelleen. Tällöin rahaa säästyy, kun ei tarvitse koko ajan olla ostamassa lisää vessapaperia ja vanhoille tekstiileillekin tulee samalla käyttöä! Tämä toimii varmaankin parhaiten yksin tai kaksin asuvalle, sillä suurperheellä pyykinpesu lisääntyisi sellaista vauhtia, että kaikki säästetyt rahat hupenisivat vesi- ja sähkölaskuihin.

Tarkan markan vartija pyytää lakanoita myös sukulaisilta ja tuttavilta

2. Pidä nyyttikestit

 

Tätä kikkaa ei kannata käyttää liian usein, jotta lähipiiri ei ala epäillä nyyttärien todellista syytä. Kutsu siis perhettä tai ystäviä kylään, jolloin jokainen tuo mukanaan ruokaa. Voit itse tehdä jotain todella halpaa, esimerkiksi pastaa tai leipoa sämpylöitä. Saat syödä mahasi täyteen ja useimmiten ruokaa jää vielä seuraavalle päivällekin lounaaksi. Toimii myös alkoholilla!

 

3. Hyödynnä yösähkö

 

Useat sähköyhtiöt tarjoavat alempaa taksaa sähkölle, jota käytetään klo 22-7 välisenä aikana. Mikä siis estää keskittämästä sähkön kulutusta näille tunneille? Voit pestä pyykkiä, imuroida, käyttää astianpesukonetta ja jopa kokata seuraavan päivän ruoat halvemmalla. Kerrostaloasunnoissa tämä ei välttämättä täysin onnistu, koska imurointi ja linkoaminen pitävät liian kovaa meteliä. Parran ajamisen ja uunin käytön sen sijaan ei luulisi ketään häiritsevän.

Lainaa 0% korolla 0€ kuluilla. Siirry lainavertailuun

4. Käy treffeillä lounasaikaan

 

Kitupiikkikin voi silloin tällöin käydä treffeillä tai tavata ystäviä. Lounasaikaan annokset ovat halvempia. Varsinkin, jos onnistut löytämään hyvän buffetin, ei koko päivänä tarvitse syödä enää uudestaan! Jos sinulla on mahdollisuus saada töistä lounasseteleitä, älä epäröi käyttää niitä. Manselaisille tiedoksi – koeta silti maksaa ateria lounareilla vaivihkaa.

5. Ei hiuksia, ei rahanmenoa

 

Ajattele kaikkea sitä rahamäärää, mikä vuodessa kuluu shampoohon, hoitoaineeseen, kampaajakäynteihin ja muotoilutuotteisiin. Ratkaisu ongelmaan on erittäin yksinkertainen. Sheivaa hiukset pois. Kun ei ole hiuksia, mitä hoitaa ja muotoilla, ei rahaa myöskään kulu. Voit myös itse huoltaa kaljusi, joten kampaajakäynnitkin voi ruksia pois budjetista.

Hiustenhoitokustannukset kuukaudessa: 0€

6. Kanootilla Tampereelta kaukomaille

 

Valitettavan harva suomalainen matkaaja on hyödyntänyt kanoottimatkailun mahdollisuutta. Miksi et suuntaisi minikokoisen purtesi nokkaa vaikka kohti Iso-Britanniaa tai Yhdysvaltoja? Voit olla ensimmäinen Guinnessin ennätystenkirjaan lisätty matkailija, joka on seilannut maailman ympäri meloen. Kannattaa etsiä yöpymistä varten sellainen majoituspaikka, joka hyväksyy maksun työnä. Suosittuja maksutapoja ovat esimerkiksi talon omistajien jouluvalovyyhtien selvittely ja keräämäsi merilevän myynti japanilaisiin ravintoloihin.

Tuliko meloessa hiki? Peseydy Thames-joessa

7. Älä tuhlaa rahaa onnittelukortteihin

Syntymäpäiväkortteja, joulukortteja, äitienpäiväkortteja, onnittelukortteja, ystävänpäiväkortteja… Lista on loputon. Kortteihin ja postimerkkeihin saa äkkiä hupenemaan puoli omaisuutta. Ajatushan on lopulta tärkein, eikä saatuja kortteja kukaan jaksa säilyttää. Korttikulttuurin kiertämiseen on kaksi keinoa. Voit käydä päivänsankarin kanssa supermarketin korttiosastolla ja valita hänelle kortin. Kun hän on saanut kortin ja kiittänyt eleestä, voitte laittaa kortin takaisin hyllyyn ja poistua paikalta. Joskus tämä ei kuitenkaan ole mahdollista etäisyyksien vuoksi. Onneksi nykyaikana älypuhelin tulee apuun. Päivänsankari on varmasti ikuisesti kiitollinen, jos hän saa kuvan kortista, jonka olet hänelle kaupassa valinnut.

8. Tarjoa omaa bonuskorttia kassajonossa

Jotkut saattavat pitää tätä elettä röyhkeänä, mutta todellisuudessahan tässä ei ole häviäjiä. Jos sinua edeltävällä asiakkaalla ei ole Plussa-korttia, tarjoa hänelle omaasi. Hän saa alennukset ostamistaan ale-tuotteista ja sinä saat bonukset. Win-win!

9. Tilaa ilmaisnäytteitä

Netti on pullollaan sivustoja, joille on kerätty kaikki tarjolla olevat ilmaisnäytteet. Ilmaisia lehtiä, ilmaista ruokaa ja juomaa, ilmaisia hygieniatarvikkeita – vain taivas on rajana! Hyvällä säkällä ilmaisnäytteiden lisäksi saa myös itsensä usealle ilmaiselle postituslistalle. Erilaisiin arvontoihin osallistuminen voi myös tuoda ovellesi ilmaistavaraa. Arvointoihin osallistumisessa enemmän on enemmän. Mitä useampaan kilpailuun osallistuu, sitä isommat mahdollisuudet on voittaa.

10. Vähennä lämpöä

Asunnon tai talon lämmityskustannukset ovat valtavat talvella. Onneksi on useita tapoja pysyä lämpimänä, vaikka asunnon lämpötila olisikin huomattavasti matalampi. Lämpöä syntyy esimerkiksi liikkumisesta sekä kokkaamisesta. Kuumat keitot ja tee lämmittävät myös sisältä ja vaatteita voi aina lisätä.  Uunin jäähtyessä ruuanlaiton jälkeen jätä luukku auki ja sytyttele kynttilöitä. Jos edelleen paleltaa, sanomalehdet toimivat hyvänä eristeenä sekä ikkunoissa että paidan alla. Älä siis missään nimessä mene liimaamaan ”ei mainoksia, kiitos” -tarraa postiluukkuun.

Hienostihan täällä tarkenee!

11. Syö ilmaista ruokaa, kun sitä on tarjolla

Sanonta kuuluu, ettei ilmasta lounasta ole olemassakaan. Ei ehkä lounasta, mutta ilmaista ruokaa on kaikkialla. Dyykkaamalla voi tehdä löytöjä, kunhan varmistaa, että elintarvikkeet on tarpeeksi hyvin pakattu. Ehkä ravintolassa viereisen pöydän perhe jätti ruokaa lautaselleen. Ruokakaupoissa jaetaan usein maistiaisia, eikä niistä kukaan pidä kirjaa, montako kukakin ottaa.  Tällä tavalla on vaikea koota kaikki ateriat, mutta ruokakaupassakin voi tehdä löytöjä. S-Ryhmän kaupat ovat siirtyneet myymään päiväyksen takia jo alennettuja tuotteita tupla-alennuksella. Älä siis mene ruokakauppaan ennen kello 20 ja osta vain laputettuja tuotteita.

12. Pese pyykit suihkussa

Säästä vettä ja sähköä käymällä suihkussa pyykkiesi kanssa. Vaatteet puhdistuvat kuin itsestään ja pesukonetta ei tarvitse turhaan pyörittää. Toimii myös kylpyammeessa! Muista käyttää vain pesuaineita, jotka eivät vahingoita ihoasi eikä vaatteitasi.

Pyyhkeet ja vaatteet on helppo pestä suihkussa. Strateginen pyykkääjä hoitaa samalla myös lakanapyykin

13. Lopeta lamppujen käyttö

 

Asunnon valaisemiseen palaa paljon rahaa – ja aivan turhaan! Päivänvalo antaa tarvittavan valaistuksen. Elä kuin kivikaudella: nouse ylös, kun aurinko nousee ja mene nukkumaan, kun aurinko laskee. Kesällä kukutut tunnit voi nukkua sitten taas kaamoksella takaisin. Jos et ole valmis näin suureen elämänmuutokseen, harkitse vain yhden energiansäästölampun ostamista. Kun joudut ruuvailla sitä ympäri asuntoa lampusta toiseen, alat todella harkitsemaan tarkkaan, milloin oikeasti tarvitset valoa.

 

14. Auta lemmikkejä auttamaan sinua

 

Lemmikkien pitäminen on kallista, mutta niistä on myös paljon iloa. Vielä enemmän iloa niistä on, jos ne voivat auttaa sinua vähentämään kustannuksia. Pörröiset eläimet tiputtavat karvaa jatkuvasti. Miksi et siis käyttäisi tätä ilmaista materiaalia esimerkiksi lapasten tai huivin huovuttamiseen? Et pelkästään säästä omissa vaatemenoissasi, vaan voit antaa huopatossuja joulu- tai syntymäpäivälahjaksi myös muille. Muista kuitenkin, että lähipiirisi allergikot eivät välttämättä lahjaasi arvosta.

15. Soita silloin, kun tiedät, ettei sinulle vastata

 

Säästöt puhelinlaskussa voivat olla merkittäviä, jos pidät huolta siitä, että muut soittavat sinulle. Soita ystävillesi ja perheenjäsenillesi vain silloin, kun he ovat töissä tai nukkumassa. He eivät voi vastata, joten he soittavat kyllä takaisin myöhemmin. Jos joku vahingossa vastaakin, voit aina muutaman minuutin jälkeen katkaista puhelun. He luulevat, että puhelussa oli jotain vikaa ja soittavat takaisin. Voit lisätä katkeamisen autenttisuutta rapistelemalla esimerkiksi paperipussia tai foliota. Jos etsit vähän asiallisempia vinkkejä puhelinlaskussa säästämiseen, klikkaa tästä.

Syntymäpäiväonnittelut kannattaa soittaa juuri ennen juhlien alkua. Sankari ei varmasti ehdi juttelemaan!

Lainalaskurissamme on yli 60 vakuudetonta lainaa. Siirry lainavertailuun

Lainaa myös 0% korolla ja 0€ kuluilla